Antoryum birçok tropikal bitkiden, hatta devetabanından bile daha uyumludur; bir parça güneş görmek şartıyla bütün yıl kesintisiz çiçek açabilir.
Antoryum Nasıl Bir Ortamda Yetiştirilir?
Doğuya bakan pencere önü, pencere tülünden filtrelenerek gelen sabah güneşi, ortamın nemli ve havadar olması, Antoryum’un en sevdiği ortam gereksinimleridir. 15 dereceden serin veya 25 dereceden sıcak günlerde, bitkinizi ev içi hava cereyanından korumalısınız.
Antoryum Hangi Sıcaklığı Sever?
Gece en düşük 20 derecede, gündüz en yüksek 28 derecede Antoryum’un büyümesi daha hızlı olur. Daha serinde, ısı düştükçe gelişimleri yavaşlar. Kışın iyi ısıtılmayan evlerde, güneş alması şartıyla ve ısı 10 derecenin altına uzun süre düşmezse, yavaş da olsa büyümeye devam eder. Sıfırın altı soğuklar bitkinin ölmesine sebep olur. 32 derece üstünde sıcaklarda yapraklarda ve çiçeklerde bozulmalar olabilir; buna önlem için sıcaklık arttıkça nemin de bolca artması şarttır.
Antoryum’un Nemini Nasıl Devamlı Koruyabiliriz?
Büyük bir tepsiye çok sayıda büyük çakıl taşları konulur. Çakıl taşlarını aşmayacak seviyede su doldurulur ve saksı bunun üstüne konur. Saksının dibi suya temas etmemelidir. Çakıl taşlarının yarı yarıya suda olması sıcaklığa göre buharlaşmaları için otomatik bir cihaz gibi iş görür. Antoryum yapraklarına arada sırada (25 derece üstü sıcaklıklarda ve her öğleden sonra) su püskürtülmelidir.
Daha profesyonelce ve daha hızlı Antoryum yetiştirmek istiyorsanız, bulunduğu yerin havasının nemliliğini bütün gün en az %85 oranında olmasını sağlayın ve bir vantilatörle odada esinti oluşturun.
Antoryum Güneş İster mi?
Antoryum güneş görmeden çiçek açamaz. Antoryumlar günde 4 saat kadar güneş almalıdır ama direkt güneş onlara zarar vereceğinden, güneş pencere tülünden süzülüp bitkiye ulaşmalıdır. Filtrelenmiş güneş çiçeklere zarar vermez; bir çiçek birkaç hafta (iki ay kadar hiç solmadan) dayanabilir. Antoryum’unuz yeterince güneş alırsa ve toprağının besleyiciliği iyi ise, bu şartlarda büyümesi hızlanır, çiçekleri büyük olur ve asla çiçeksiz kalmaz. Kasım sonu – şubat sonu arası dönemde güneş her zaman direkt gelmelidir.
Antoryum’u birkaç yılda bir dinlendirmek iyi olur. 8 – 10 derece serin, güneş almayan aydınlık bir odada kasım ortasından ocak ortasına kadar dinlendirebilirsiniz. Bu dönemde sulama toprak beşte üç oranda kuruduğu zaman yapılmalı. Antoryum, havadar ve doğal organik besleyicilerce zenginleştirilmiş toprak ister. Humuslu, yaprak çürüntülü, ağaç kabuklarının ve dalların çürümüş parçaları ile karışık iyi bahçe toprağı, ponza taşı ve biraz da çürümüş sığır gübresi, Antoryumlar için en iyi toprak karışımı olur.
(Örnek bir toprak karışımı: 2 ölçü iyi bahçe toprağı + 2 ölçü ponza taşı + 1 ölçü sığır gübresi + 1 ölçü yaprak çürüntüsü + 1 ölçü kestane toprağı)
Ponza taşı ve kestane toprağı fidanlıklardan bulunabilir. Ponza taşı köklere havadar ortam sağlamak için gereklidir. Perlit bunun yerini tutamaz. Eğer iyi kalitede hazır toprak alacaksanız, buna dörtte bir oranında ponza taşı ekleseniz çok daha iyi olur.
Antoryum’un Toprak Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Antoryum’un kökleri çoğalmadıkça saksı değiştirmek gerekmez, ancak 3 yılda bir nisan ayında toprağı değiştirmeniz gerekir. Organik maddelerce zengin bir toprakta yetişiyorsa, Antoryum için ilk iki yıl hiç ekstra besin gerekmez. Üçüncü yıl mayısta başlayarak ekim ayına kadar orkide besininden ayda bir verebilirsiniz. Sonraki yıl nisanda toprağı yenilemeniz şarttır.
Bunun haricinde, yapraktan besin vermeniz iyi olur. Antoryumlar doğal ortamlarında yapraklarıyla çeşitli besin ve mineralleri alırlar ve yapraklarında depolarlar. Yapraktan besleme bu yüzden faydalı bir takviye olur. Ayrıca beğenmediğiniz yaprakları kesmeyin. Sararsalar bile çürümedikçe kesilmemeli, kendiliğinden düşmesini beklemelisiniz.
Orkide besinini dozajı biraz azaltılmış olarak vermelisiniz. Fakat yaprakları ıslatmadan, bir defalık sprey ile püskürtmeyle zerrelerin yapraklara ve saplara konmaları yeterlidir. Antoryumunuz hızlı büyümüyorsa haftada bir yapın daha fazla yapmayın. Aynı anda hem topraktan hem de yapraktan besin verebilirsiniz, bir zararı olmaz.
Canlılığını kaybeden çiçekleri tohum oluşturmaya yönelirse, hemen sap ucundan kesin atın yoksa bitkinin gelişimini yavaşlatır. Sapı kesmeyin, kendiliğinden kurusun.
Antoryum’un Sulaması Nasıl Yapılmalıdır?
Kireçsiz (pH derecesi nötr olan) ve oda sıcaklığında su ile sulamalısınız. Elinizle dokunduğunuzda toprağın nemliliğinin gittiğini fark ederseniz tekrar sulayın. Ne sıklıkta sulayacağınızı böyle ayarlamalısınız. Serinde dinlenme zamanlarında toprak yarı yarıya kuruyunca sulayın. Her bitkide olduğu gibi Antoryum’da da saksı dışına sızan suyu toprak geri emmemelidir. Sulama dengesinin fazla altında kalırsanız yapraklarda ve köklerde ciddi zararlar oluşur. Aşırıya kaçarsanız bu sefer yapraklarda sağlık kaybı, sararma ve köklerde çürüme olabilir.
Antoryum Nasıl Çoğaltılır?
Kökten yavru verirse bunlar 15 hazirandan yaz sonuna kadar ayırmakla çoğaltılır. Yavru yoksa ve Antoryum’unuzun gövdesi biraz uzamışsa, dibe yakın bir yerden kesin ve ayrı saksıya dikin. Bunu yazın sıcaklar baş gösterdiği zaman yapmalısınız. 15 haziran ve sonrası uygun bir zamandır. Kısa sürede köklenir, büyümeye başlaması en geç bir buçuk ay içinde olur. Kestiğiniz kök ise en az bir filiz verir o daha hızlı büyür. Çoğaltma ortamı, köklendirme süresinde daha fazla olmalıdır.
Siz de birbirinden güzel capcanlı renklerde antoryumlar yetiştirmek detaylı bakım yazımızdan faydalanabilirsiniz.